Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Fondul RC2 pregateste exitul de la Albalact in termen de 1-2 ani

Fondul de investitii RC2, administrat de compania britanica New Europe Capital, intentioneaza reorganizarea operatiunilor producatorului de vopsele Policolor Bucuresti (PCL) in vederea exitului, primul pas fiind delistarea companiei, care ar putea fi finalizata in primul trimestru din 2009, potrivit raportului trimestrial al fondului.
Fondul mai are in vedere si pregatirea unui exit de la producatorul de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ), in termen de 1-2 ani, proiect in care va colabora cu familia Ciurtin, care detine pachetul de control. RC2 si Romanian Investment Fund (RIF), un alt fond administrat de New Europe Capital, au inceput procesul de retragere a actionarilor minoritari (squeeze-out) de la Policolor, dupa ce participatia celor doua fonduri in cadrul companiei a ajuns la 95,5%. RC2 si RIF au cumparat in luna iulie un pachet de 33% din actiunile Policolor de la fondul de investitii RAEF pentru circa 27 mil. euro, iar ulterior au continuat sa cumpere actiuni din piata si au derulat o oferta publica de preluare obligatorie.
Strategia celor doua fonduri prevede, pe langa delistarea Policolor de pe Bursa de la Bucuresti, si o reorganizare a grupului, care mai cuprinde producatorul bulgar de vopsele Orgachim, in care Policolor detine circa 64% din actiuni.
"O divizare a operatiunilor chimice ale Orgachim si vanzarea activelor imobiliare in exces sunt planificate, acestea urmand sa permita grupului sa se focuseze in mod exclusiv asupra afacerii de baza cu vopsele", se arata in raportul RC2.
Restructurarea Policolor va fi condusa de Achille Bardelli, care a fost numit CEO al grupului pe data de 15 octombrie.
Policolor a obtinut in primul semestru un profit de 2,04 mil. lei (0,55 mil. euro), cu 64% mai mic decat in perioada similara a anului trecut, la o cifra de afaceri de 99,18 mil. lei (27 mil. euro), in crestere cu 24,5%. Compania avea la 30 iunie active totale de 183,4 mil. lei (51 mil. euro) si datorii totale de 74,7 mil. lei (20,7 mil. euro). Rezultatele nu includ si situatiile financiare ale Orgachim.
Policolor publica rezultatele la noua luni vineri, 14 noiembrie. Compania are o capitalizare de 70,7 mil. euro.
RC2 si-a continuat in ultimele luni si achizitiile de actiuni la Albalact, profitand de scaderea puternica a pretului actiunilor. Fondul, care detinea la sfarsitul lunii martie 11,52% din capitalul producatorului de lactate, a ajuns la o participatie de 19,2% la sfarsitul lunii septembrie, pe care si-a majorat-o intre timp la 23,23%.
"Strategia RC2 este de a lucra alaturi de familia Ciurtin pentru a aduce compania la un exit pe un orizont de 1-2 ani", se arata in raportul fondului de investitii.
Petru si Raul Ciurtin detin in prezent pachetul de control de 46% din actiunile Albalact.
Producatorul de lactate a inregistrat in primul semestru o crestere a cifrei de afaceri cu 8%, in euro, la 24,25 mil. euro, insa profitul companiei s-a redus cu 87% la 263.000 de euro, din cauza costurilor ridicate generate de functionarea in paralel a fabricii noi si a celei vechi. Reprezentantii RC2 sustin ca aceasta problema s-a rezolvat in luna septembrie, cand vanzarile Albalact erau asteptate sa creasca la 4,7 mil. euro, fata de o medie lunara de 4 mil. euro in trimestrul al doilea. In decembrie, vanzarile Albalact ar trebui sa ajunga la 6 mil. euro, tinta de vanzari pentru acest an fiind de 52 mil. euro, in urma rectificarii din septembrie, fata de un nivel initial de aproape 60 mil. euro. Actionarii Albalact au aprobat in septembrie contractarea de credite in valoare de 6,3 mil. euro, in principal pentru achizitia fabricii de branzeturi Raraul.
Albalact are in prezent o capitalizare de 36,7 mil. euro, dupa ce actiunile au crescut ieri cu 16%.
RC2 si-a completat portofoliul de participatii listate dupa ce a cumparat in ultimele luni un pachet de 5,83% din actiunile producatorului de cabluri electrice Iproeb Bistrita (IPRU). Compania este evaluata in prezent pe Bursa RASDAQ la 21,7 mil. euro, RC2 devenind al doilea actionar semnificativ dupa firma Electromontaj, care detine aproape 31% din titluri.