Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Pasol: Ma astept la o revenire a Bursei de-abia la finele lui 2009

"Cresterile din ultima perioada reprezinta clar o reactie a pietei la scaderile catastrofale din luna octombrie, corelat cu entuziasmul investitorilor de pe pietele externe. Nu ma astept insa sa fie o crestere de durata, piata fiind sustinuta in principal de activitatea investitorilor speculativi. Tendinta descendenta din ultima perioada s-ar putea relua, daca contextul international se agraveaza", a apreciat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest In sectorul energetic, cea mai mare apreciere au cunoscut-o titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat in sedinta de ieri cu 10,2%, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au urcat cu 8,5%, pana la pretul de 0,218 lei/ actiune. Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au consemnat de asemenea cresteri de 9% si respectiv 7,5%.
Evolutiile pozitive ale companiilor energetice au urcat indicele de profil cu 8,3% peste nivelul de referinta de saptamana trecuta, atingand pragul de 400 de puncte.
Societatile financiare au cunoscut cea mai buna evolutie ieri pe BVB, majoritatea dintre SIF-uri inchizand in urcare cu valori cuprinse intre 13,3% si 15%. Cresterea cea mai mare a fost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), in vreme ce restul titlurilor societatilor financiare, precum SIF Banat-Crisana (SIF1) SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), s-au apreciat in medie cu 14%. Cresterea de 13,3% a fost consemnata de actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au atins un pret de tranzactionare de 0,725 lei/actiune.
"Nu putem vorbi inca de o revenire pe BVB. Pentru inceputul anului viitor, ma astept la o stabilizare a pietei, iar o revenire cel mai devreme este posibila spre sfarsitul lui 2009. Piata ramane favorabila intrarii la cumparare pentru portofolii pe termen lung, insa principalul factor care retine in continuare investitorii de la intrarea in piata este contextul international", a adaugat Pasol.
Companiile financiare au consemnat evolutii pozitive, cea mai mare crestere fiind inregistrata de titlurile BRD, care au urcat cu 9,3%, pana la nivelul de 9,45 lei/actiune. Actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au consemnat un avans de 1%, in schimb, titlurile Bancii Comericale Carpatica (BCC) au pierdut in sedinta de ieri 3,6%, coborand la un nivel de 0,212 lei/actiune.
Pe piata RASDAQ, au fost tranzactionate mai multe pachete de actiuni reprezentand 14,15% din capitalul companiei hoteliere Intercontinental Bucuresti (RCHI), valoarea tranzactiei ridicandu-se la 11,8 mil. lei.
Bursele europene au consemnat de asemenea evolutii pozitive, majoritatea indicilor de pe continent inchizand sedinta de ieri pe plus, in urcare in medie cu 2%. Indicele francez CAC 40 consemna cea mai mare crestere ieri, de 2,4%, urmat de indicele german DAX, in urcare cu 2,3%. Indicele britanic FTSE 100 inregistra un avans de 1,9%.
"Evolutiile BVB din luna octombrie au anticipat oarecum retrogradarile ratingurilor de tara, asa ca reducerea acestora nu a surprins investitorii. Nu cred ca temerile din piata s-au diminuat, cu atat mai mult cu cat pe plan extern vorbim despre recesiuni in state ca Germania, Marea Britanie sau Statele Unite, iar in Romania se vorbeste deja de o incetinire a economiei", a incheiat Pasol.