Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

DNA, acuzată că 'sperie' investitorii

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a acuzat Direcţia Naţională Anticorupţie că ar speria investitorii în urma anchetei legate de cumpărarea unor terenuri în Cluj, la Jucu, înainte de relocarea aici a unei fabrici a producătorului de telefoane mobile Nokia.

"Am o problemă pe care nu v-o ascund: nu ştiu dacă în continuare e bine să se ocupe Guvernul de promovarea investiţiilor sau DNA-ul. Poate ar trebui să reflectăm”, a spus miercuri primul minsitru.

Declaraţiile premierului vin la o zi după ce preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, coleg de partid cu premierul, a anunţat că DNA a cerut instituţiei sale o serie de acte legate de negocierile cu Nokia.

Ulterior, Direcţia Anticorupţie a oferit şi explicaţii legate de anchetă, precizând că aceasta nu se referă la negocierea sau încheierea contractului cu Nokia, ci la împrejurările în care anumite persoane fizice şi juridice au cumpărat terenuri la Jucu înaintea relocării fabricii de telefoane.

Procurorii anticorupţie anchetează dacă în tranzacţiile imobiliare din Jucu, desfăşurate înainte de relocarea fabricii Nokia, au fost sau nu folosite informaţii care nu erau destinate publicităţii.


(...) în timp ce guvernul face eforturi să atragă investitorii, nu cred că e rolul DNA-ului să îi sperie

Călin Popescu Tăriceanu

Altfel spus, dacă un cumpărător, având informaţii confidenţiale cu privire la posibila semnare a acestui contract ar fi cumpărat teren ieftin pentru a-l vinde apoi mult mai scump.

Premierul Tăriceanu crede însă că speculaţiile imobiliare sunt fireşti atunci când apar veşti despre o astfel de investiţie.

"Oriunde va apărea un investitor există riscul unor speculaţii imobiliare. Dacă asta e treaba DNA-ului, să investigheze dacă speculanţii imobiliari au ieşit din cadrul legal, nu am nici un fel de problemă”.

“Dar altfel, cred că aceste subiecte trebuie gestionate de către CNA, din punct de vedere comunicaţional, cu multă grijă, pentru că în timp ce guvernul face eforturi să atragă investitorii, nu cred că e rolul DNA-ului să îi sperie", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul a semnalat că nu a avut loc o anchetă similară atunci când, în urma anunţului compaiei Renault că va face un centru de tehnologie la Titu, şi în această zonă ar fi apărut speculaţii imobiliare.


(...) o simplă anchetă judiciară care trebuie să se desfăşoare potrivit prevederilor legale poate compromite succesul economic de viitor al Clujului

Emil Boc

La Jucu, preţul metrului pătrat de teren a ajuns de la 1-2 euro înainte de a exista vreo informaţie legată de investiţia Nokia, la 60-80 de euro în momentul în care a fost anunţată semnarea contractului.

Preşedintele consiliului judeţean Cluj a insistat la BBC nu doar că informaţiile confidenţiale au rămas astfel pe parcursul negocierilor, ci şi că, oricum, Jucu a fost ales drept loc de amplasare a fabricii Nokia la sfârşitul negocierilor, după ce fuseseră luate în calcul mai multe alte variante.

Investitorii imobiliari nu ar fi avut aşadar de ce să cumpere teren tocmai la Jucu.

Şi primarul municipiului Cluj, Emil Boc, preşedinte al Partidului Democrat Liberal a declarat miercuri că ar avea semnale că investitori strategici care ar fi dorit să vină la Cluj să gândesc acum să nu o mai facă.

“Din nefericire, o simplă anchetă judiciară care trebuie să se desfăşoare potrivit prevederilor legale poate compromite succesul economic de viitor al Clujului”.

“O anchetă judiciară e firească dacă există o plângere penală, dar ea trebuie păstrată în aceleaşi limite fără alte conotaţii politice şi politicianiste", a spus Emil Boc.

Emil Boc nu a precizat cine ar da conotaţii politice anchetei DNA, în condiţiile în care singurele declaraţii pe această temă au venit de la preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, pe care îl susţin atât premierul cât şi Emil Boc, şi au fost urmate doar de explicaţiile oferite de DNA.

Emil Boc s-a arătat încrezător că în final, după cum a spus el, se va afla cine a promovat acest scandal.