Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Patriciu: Pretul carburantilor ar putea ajunge la 5 lei/litru pana la sfarsitul anului

Pretul carburantilor la pompa va creste la cinci lei/litru pana la sfarsitul anului, daca statul nu va scadea accizele pe acest segment, a afirmat, miercuri, la Arad, presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. "Imi mentin estimarea privind cresterea la 150 de dolari pentru barilul de petrol pana la sfarsitul acestui an, desi unele banci de investitii prevad scaderi sau mentinerea pretului in concordanta cu interesele lor. Aceasta crestere este cauzata de faptul ca rezervele cunoscute si exploatabile nu cresc in ritmul cresterii consumului, iar acest dezechilibru este din ce in ce mai accentua", a spus presedintele Rompetrol.
Potrivit acestuia, piata carburantilor din Romania este strict legata de piata globala, iar in prezent productia este de 4,5 milioane tone, iar consumul de 14 milioane tone.
"Statul ar trebui sa gaseasca alte surse de finantare si sa scada taxele pentru produsele
petroliere, aceasta este singura solutie. De exemplu accizele ar trebui sa fie egale la benzina
si motorina ceea ce ar duce la scaderea nivelului accizei si la scaderea pretului", a spus Patriciu. Potrivit acestuia daca aceste solutii nu sunt adoptate pretul carburantilor va ajunge la cinci lei pe litru. "Aceasta decizie ar trebui luata in urmatoarele luni pentru a proteja consumatorii altfel sigur se ajunge la un pret de cinci lei pe litru, dupa cum o demonstreaza aritmetica", a subliniat
oficialul. Acesta a explicat ca, din pretul carburantilor la pompa jumtate reprezinta taxe si impozite.
Recent, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, a declarat ca, este foarte probabil ca soferii romani sa ajunga sa plateasca 4,5-5 lei/litru pentru benzina si motorina comercializate la pompa pana la sfarsitul acestui an. El spune ca explozia pretului la carburanti in Romania nu este determinata doar de cresterea pretului international al petrolului, ci si de deprecierea leului in raport cu euro.