Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Păcuraru: Mai întâi să epuizăm resursele româneşti de forţă de muncă

În timp ce patronatele, în special cele din construcţii şi din industria textilă, cer vehement importul de forţă de muncă, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, este de părere că, până la a aduce muncitori din Asia sau din alte regiuni, ar trebui să epuizăm mai întâi resursele proprii.

„Momentan, nu avem o criză a forţei de muncă. Acum avem o incertitudine. Pe termen lung însă, dată fiind evoluţia demografică, vom avea probleme serioase. Până la a aduce angajaţi din alte state, trebuie mai întâi să epuizăm resursele proprii, cum ar fi mediul rural sau românii care lucrează peste graniţă. Importul de forţă de muncă ar trebui să reprezinte ultima soluţie“, a declarat pentru Gândul Paul Păcuraru, ministrul Muncii.

Pe piaţa de construcţii din România este un deficit de cel puţin 170.000 de angajaţi, după cum estimează Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), forţa de muncă totală fiind acum de 380.000 de muncitori. Numărul locurilor de muncă vacante este de 85.000-100.000, după cum a precizat Păcuraru. În momentul de faţă însă nu există o metodologie de calcul a deficitului de forţă de muncă, indicatorul fiind diferit de la o firmă la alta, după cum a declarat Păcuraru în cadrul unui seminar despre piaţa forţei de muncă organizat de Ziarul Financiar. El a adăugat că circa jumătate din aceste locuri de muncă disponibile sunt pe piaţa construcţiilor.

Deficitul total al forţei de muncă a fost estimat anul trecut de ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, la circa 500.000 de oameni, forţa totală de muncă activă din România este de circa 4,7 milioane de persoane, în timp ce rata medie a şomajului a fost de circa 4,3% anul trecut, faţă de aproximativ 5,4% în 2006. Se poate observa astfel scăderea sensibilă a numărului de şomeri, de la 484.698 la finele lui 2006, la 386.667 la sfârşitul lui 2007.

Aproape 2 milioane de români lucrează peste graniţă

Resursele de forţă de muncă din România, mai ales în condiţiile unei populaţii în plin proces de îmbătrânire, sunt mai ales cele interne, mediul rural, corelarea universităţilor la cererea de angajaţi de pe piaţă şi aducerea înapoi a românilor plecaţi peste graniţă.

„Se estimează că sunt 1,5-2 milioane de români plecaţi să muncească în alte ţări. Când am fost la Roma cu bursa locurilor de muncă, am aflat că numai acolo sunt circa 48.000 de români care lucrează în construcţii, din care aproximativ 28.000 cu forme legale“, a precizat Păcuraru.

Una din marile probleme în calcularea unui deficit actual al pieţei angajaţilor din România este şi faptul că firmele şi companiile nu raportează nicăieri necesarul de noi angajaţi. În contextul în care nu există corelare între politica de admitere a facultăţilor şi a angajatorilor, promoţiile care ies de pe băncile facultăţii nu au garanţia că cererea de pe piaţă este cea din momentul admiterii, ceea ce înseamnă că ori nu au garanţia unui loc de muncă din cauza concurenţei, ori sunt mai multe locuri disponibile.

Patronatele din diverse sectoare economice au solicitat, încă de anul trecut, relaxarea legii muncii pentru a permite angajarea mai facilă a persoanelor din alte state, dornice să lucreze în România pentru bani
mai puţini. Principalele cereri pentru forţă de muncă de import au venit din partea pieţei construcţiilor şi cea textilă.