Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Nicolaescu: dedicatie de un milion de euro unui fost angajat al ministerului

Ministerul Sanatatii a servit la cheie o afacere unei firme private de un milion de euro in care e implicat un fost oficial al ministerului.

Pe 28 decembrie 2006, Ministerul Sanatatii a cumparat de la firma Centrul pentru Managementul Serviciilor de Sanatate SRL (CMSS), prin achizitie directa, un program informatic australian pe baza caruia 300 de spitale din Romania urmeaza sa-si codifice bolnavii, sa-i grupeze in functie de afectiunile si de tratamentul
efectuat, astfel incit Casa Nationala de Asigurari
de Sanatate sa deconteze cu maxima acuratete serviciile efectuate - gen de decontare cunoscut sub numele de „sistem DRG“. Achizitia propriu-zisa a softului este urmata de programe de pregatire a medicilor care deschid perspectiva unei afaceri de aproape un milion de euro. Primul pas incepe azi, cind cite doi medici din fiecare spital efectueaza un curs de familiarizare cu programul.

Implicati in afacere sint Iulian Popescu, fost oficial al ministerului si patron al firmei CMSS, finul sau, Mihai Vilnoiu, si Laurentiu Mihai, director in minister.

Grupul de interese

Pina la achizitia propriu-zisa a softului, s-a realizat un proiect PHARE, in valoare de aproximativ doua milioane de dolari, care urma sa faca anumite analize si recomandari pentru implementarea sistemului informatic DRG. Proiectul a inceput in noiembrie 2005, iar unul dintre coordonatori a fost Mihai Vilnoiu. In perioada februarie-mai 2006, insusi nasul sau, Iulian Popescu, a facut si el parte din acelasi proiect. De organizarea comisiei de evaluare a proiectului PHARE si de realizarea referatului in baza caruia s-a cumparat pina la urma softul responsabil a fost Laurentiu Mihai, directorul Directiei generale relatii externe si afaceri europene din Ministerul Sanatatii. In anul 2004, Laurentiu Mihai a lucrat pentru firma lui Vilnoiu intr-un alt proiect cu finantare internationala, menit a evalua spagile din spitale.

Liber la consultanta

Licenta pentru softul DRG a fost cumparata doar pentru un an, contra unui pret de 6.000 de euro, astfel incit pentru functionarea sistemului de plati catre spitale anul viitor va fi necesara o noua achizitie. Numai ca ministerul a incercat sa stearga urmele afacerii, anuntind spitalele ca softul a fost cumparat prin licitatie de la firma australiana care il produce si nu de la cea romaneasca, ce detinea licenta pentru Romania. Printr-un plan de implementare a sistemului DRG aprobat de ministrul Eugen Nicolaescu, fiecare spital ce va folosi acest soft trebuie sa trimita cite doua persoane la cursuri de instruire in vederea utilizarii softului, organizate de CMSS. Documentul ministerial instruieste in clar managerii spitalelor sa plateasca 400 de lei pentru fiecare participant direct intr-un cont deschis la Trezoreria Sectorului 4. Acel cont apartine, de fapt, firmei CMSS SRL. Numai aceasta faza de pregatire inseamna 70.000 de euro, fara TVA, care vor merge astfel, la recomandarea Ministerului Sanatatii, din bugetele spitalelor in contul unei firme private.

Dar cum utilizarea acestui soft presupune si schimbarea codificarii bolilor
din sistemul actual, bazat pe clasificari americane, in cel australian, codificare ce trebuie cunoscuta de majoritatea medicilor din spitale, va fi nevoie de un alt proces de instruire. Consultanta care poate fi acordata si de firme private. „La solicitarea Scolii de Management Sanitar e posibil sa fie o asemenea cerere. Daca va fi, vom depune si noi o oferta, pentru ca sintem firma care a livrat softul“, a declarat Iulian Popescu, patronul CMSS. Cifra de afaceri a acestui al doilea modul de pregatire poate fi evaluata prin antecedente: firma lui Popescu a organizat in colaborare cu compania australiana ce produce softul DRG un astfel de curs demonstrativ anul trecut, iar taxa de instruire a medicilor a ajuns la aproape 3.000 de dolari pentru fiecare spital. Daca schema se va repeta pentru toate spitalele incluse in programul ministerului, profitul ar putea ajunge la aproape un milion de dolari.

Omul sistemului

Iulian Popescu, patronul firmei cistigatoare, a fost director general la CNAS in perioada 2000-2003, unde l-a avut ca sef si pe Eugeniu Turlea, in prezent consilierul personal al lui Nicolaescu. Ulterior, Popescu a fost secretar de stat la sanatate, fiind demis in 2004, ca urmare a pierderii de catre minister a unui proiect de 200.000 de dolari pentru combaterea coruptiei in sanatate
oferit de SUA. De la minister, Popescu a ajuns director la actuala Scoala de Management Sanitar. Cit timp a lucrat in structurile ministerului, Popescu a fost implicat din partea statului in procesul de implementare a sistemului australian de DRG in Romania. Dupa ce a plecat de la stat, a obtinut de la australieni exclusivitatea pe Romania asupra softului si si-a oferit serviciile ministerului. Care minister i le-a acceptat, fara licitatie.

Ministrul tace

Iulian Popescu a precizat pentru „Cotidianul“ ca pe perioada cit a lucrat pentru proiectul PHARE nu a avut legatura cu deciziile legate strict de softul DRG, iar faptul ca a cistigat selectia de oferte nu a fost influentat de implicarea finului sau in conducerea proiectului, acesta nefiind un conflict de interese. Rezultatul a fost bazat pe faptul ca firma sa a avut cel mai mic pret pentru ceea ce a cerut ministerul, iar daca va fi necesara upgradarea softului, aceasta se va face, a mai spus Popescu. In ciuda numeroaselor incercari, ministrul Eugen Nicolaescu nu a putut fi contactat pe parcursul saptaminii trecute pentru a comenta aceasta afacere.

Blog Archive

Scoruri Fotbal Live: Nicolaescu: dedicatie de un milion de euro unui fost angajat al ministerului
Scoruri Fotbal Live: Nicolaescu: dedicatie de un milion de euro unui fost angajat al ministerului
Scoruri Fotbal Live: Nicolaescu: dedicatie de un milion de euro unui fost angajat al ministerului
Scoruri Fotbal Live: Nicolaescu: dedicatie de un milion de euro unui fost angajat al ministerului